Електронните книги, учебници, библиотеки, енциклопедии

Още докато е бил студент в Илинойския университет, Майкъл Харт стига до идеята за създаване на книга в електронен формат. На 4 май 1971 г. той се вдъхновява от едно безплатно хартиено издание на Декларацията за независимостта на САЩ и решава да набере текста на компютър, след което го изпраща до други потребители в мрежата.

Оттук нататък дигитализирането и разпространяването на книги се превръща в основна дейност на Майкъл Харт, която продължава повече от 40 години. През 2004 г. заявява: „Мисията на проекта „Гутенберг“ е много проста: Да осигури създаването и разпространението на е-книги.“

Обявявайки се срещу незнанието и неграмотността, Харт цели да се създадат колкото се може повече книги в различни формати и на колкото се може повече езици. Проектът предлага над 36 000 книги безплатно. Голяма част от тях са на разположение, както като обикновени текстови документи, така и в различни форматите като HTML и ePub.

Те са подходящи за четене на компютър, Kindle, iPad, iPhone, Android и други портативни устройства. Повечето заглавия са свободни от авторски права в САЩ и могат да бъдат теглени за четене, дистрибуция и адаптация. Подобно на Wikipedia, съдържанието на проекта „Гутенберг“ се редактира и преглежда от доброволци и по тази причина всичките електронни книги на сайта са безплатни. Първата книга, качена в електронната библиотека, е Библията, последвана от творчеството на Шекспир.

Източник: Агенция КРОСС

Полезни връзки:

[Последна редакция на 26.03.2012 в 8:14]

1 thought on “Електронните книги, учебници, библиотеки, енциклопедии

  1. http://komitata.blogspot.com/2012/03/acta.html

    Състоянието на образованието е директно свързано със състоянието на библиотеките.
    За съжаление, бъдещето, което директно е свързано с качественото образование, няма как да се случи без отворен и свободен интернет. Българските университети и библиотеки нямат средствата на американските да накупят по няколко вагона съвременни книги и редовно да си обновяват колекциите. ЕДИНСТВЕНИЯТ разумен начин е да се направи нещо за българските библиотеки и образование, да се изпълни законът и да се позволи съществуването на виртуални библиотеки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.