Шахматно лято в град Плачковци

Възпитаник на Тревненското училище сподели за участието си в занимание, наречено от него:

Шахматно лято в град Плачковци

Искам да ви разкажа накратко за проекта, с който се заех през това лято.

През месец юни тази година се проведе международен детски шахматен фестивал „Слънцата на Трявна“. Бях много приятно изненадан, когато разбрах, че 3 деца от град Плачковци ще вземат участие в него. Аз самият не познавах тези дечица и с интерес исках да проследя поведението и начина им на мислене върху шахматната дъска. Едно от тях дори успя да спечели бронзов медал в състезанието. Видях, че имат навици, които се изграждат с години, а някои от тях са едва 11-годишни. Да се научиш винаги да влагаш някаква идея в играта си, а не просто машинално да местиш фигурите, и да не вземаш спонтанни решения, а да се опитваш да обмисляш по-задълбочено ходовете, е нещо много ценно в тази игра. Аз самият години наред играех прекалено бързо.
След приключването на състезанието, водачът на групата ме попита, дали бих работил, за да подобря уменията им, и така започна шахматното ни лято в град Плачковци. През годините съм натрупал известен опит в обучението на деца на шах и реших да дам каквото мога, за да им бъда полезен. Наложи се да потърсим подкрепа от кмета и получихме една прекрасна зала за работа в центъра на града. Голяма подкрепа получаваме и от родителите, а когато всички са обединени от обща кауза, нещата се получават.
Децата тренират по два пъти седмично и вече повече от месец нито едно от тях не е изпускало тренировка, като всеки път, щом мине един час от началото, им казвам, че който иска, е свободен да си ходи, а ако някой остане, ще покажа нови неща. За моя изненада, всички решават да останат по още два часа допълнително и така успяват да стоят на заниманията в продължение на цели 3 часа, през които са далеч от компютри и телефони. Методиката на работа е изчистена – малко дебютна подготовка, по една партия шах и анализ на играта, а за десерт – решаване на шахматни задачи, които са подбрани за нивото им. Резултатите са видими – наскоро две от децата успяха да ми покажат, че са запомнили цялата партия, която са изиграли, а тя се състоеше от 25 хода, което е пример за добра памет.
След толкова много труд им предстои участие в национален турнир в град Сливен, като разходите за турнира ще бъдат поети от спонсор, който се е ангажирал, благодарение на всички хора, заинтересовани от този проект и мислещи за бъдещето на тези малки деца в красивото и китно градче Плачковци.

Анонимният разказ е заради скромността на нашия шахматист.
Вероятно се досещате кой е, но нека уважим желанието му за анонимност.
Да му пожелаем успех с участниците в предстоящия първи детски шахматен фестивал в Сливен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.