Десетокласник от Славейковото училище е втори на турнира по ИТ във Велико Търново

Радослав Бонев от десети клас постигна престижното второ място на Петия национален турнир по информационни технологии, организиран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Състезанието се проведе на 25 април в корпус 3 на Великотърновския университет, където е факултетът по математика и информатика.

5 точки разделиха Радослав от класирания начело ученик в категория „Приложни програми“.
Проектът му „Помагало по психология“ беше представен на високо ниво и оценен по достойнство от компетентното жури. Нашият ученик подготвя тази приложна програма от есента, когато се защитава и на Есенния турнир „Джон Атанасов“, в гр. София. Ръководител на проекта е г-жа Мариела Яковлева, а консултиране по съдържанието се осъществява от г-н Калоян Узунов, преподавател по философските дисциплини и по ИТ.
За отбелязване е развиването на използваните от Радо технологии през този период, обогатяването на помагалото и допълнението на английски езиков вариант в уроците и речника.
Кръстосаният огън от въпроси на комисията и публиката в Търново обогати нашия програмист с още идеи за новите му разработки. Този вариант на взаимодействие между участниците, публиката, преподавателите от ВТУ, включени в комисията, и открояващото се влияние на представителите на бизнеса в тази област, се оказва особено полезен пример за организация на състезание по ИТ. Младите съставители на софтуерни продукти получават неоценими съвети, коментари и предложения за бъдещи предизвикателства пред тях. Това е форум, на който се открояват тенденциите в съвременните технологии, новости, които не са още много популярни, тънки места в разработката на софтуер и вече разрешени проблеми, за които тепърва ще се налагат стандарти и изисквания.
В сърцето на организацията на турнира и член на журито е Любомир Филипов, наш възпитаник с много изяви в ученическите състезания по ИТ през периода 2007-2010 г. Сега той е бакалавър и се обучава в магистърска програма във факултета по математика и информатика във ВТУ. Неговата роля за популяризирането на турнира, добронамереният тон, с който посреща състезателите при беседите на защитата на проектите им, имат значителна роля за налагането на общото впечатление, че това е едно по-различно състезание. Тук всеки може да се аргументира спокойно и свободно да изрази както успехите си, така и да сподели трудностите, като получи адекватни препоръки.
Обменът на идеи при анотациите на проектите преди обявяването на резултатите продължава на още едно ниво, този момент от програмата е особено важен и засега единствен по характер в организацията на състезанието.
Друга важна подробност е фактът, че след края на надпреварата в профила си на сайта на състезанието регистрираните участници разполагат с конкретните показатели и оценките им по тях, точка по точка, със забележките за какво са им отнети точки по даден критерий.
Така няма съмнения къде и как са се загубили скъпоценни усилия при разработването и защитата на интелектуалния продукт.

Славейковото училище може да излъчи още ученици с нови проекти по ИТ през следващите години, а защо не и първенци на турнира. Бъдещите победители са сред нас!
На Радослав Бонев пожелаваме да е първи в класирането догодина!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.