Слова.бг

Заслужава ли да заеме своето достойно място в съвременния свят огромното словесно наследство, сътворено от хилядолетната българска литературна и духовна традиция?
Според създателите на сайта http://www.slova.bg – първият и единствен напълно безплатен сайт за професионални звукозаписи и рецитаторски изпълнения на българско художествено слово, не само е необходимо да съществува такъв дългосрочен проект, но и да се популяризира използването му в училищата, където учат българи.

Инвестиран е технически, финансов и експертен ресурс в обезпечаване на звукозаписите, за създаване на масив от интерпретации на художествено слово в стихове и проза, достатъчен за развитието на уеб-сайт, който да постави основата на една динамично надграждана аудио визуална платформа.
Работи се активно с изявени български творци в различни сфери на изкуството и знанието, с отговорните български Медии, а също така и с експерти от различни професионални гилдии, които безвъзмездно даряват за каузата на http://www.slova.bg своите усилия, енергия, експертни умения и опит, време, и труд.

Сайтът http://www.slova.bg си поставя цели от насъщна значимост за дневния ред на съвременното българско общество, а именно:

 • Възраждане на ценности, тези, идеи и духовни послания, свързани с традиционната българска културна традиция и християнски добродетели, и разпространението им в съвременното общество със средствата на модерните технологии и комуникационни ресурси.
 • Модернизиране на българското образование, предоставяне на безплатно за крайния потребител средство за атрактивно и съвременно поднасяне на традиционни послания, смисъл и съдържание.
 • Предоставяне на възможности за натрупване на знания при деца със специални образователни потребности, деца от малцинствени, емигрантски и бежански общности и застрашени от отпадане от образователната система ученици и интегрирането им в българското общество, посредством прекия достъп до традицията на неговата духовност и култура. Подпомагане образователния процес в училища, университети, НАТФИЗ, българските училища зад граница /АБУЧ/.
 • Съхраняването на българското културно-историческо наследство, на българската писмена система и език. Популяризиране на делото на Светите братя Кирил и Методий и значението му за духовното единение на общоевропейския културен процес. Интегриране на българската духовна, културна и литературна традиция в многообразието на съвременния европейски и световен културен процес.
 • Подпомагане на българските общности зад граница в усилията им да съхранят своята духовност, бит и култура в чужда културна и езикова среда.
 • Улесняване достъпа до знания и посланията на българската класическа литература за хора със зрителни и двигателни увреждания.

Към края на 2014 г. са осъществени и са налични на страниците на сайта студийни звукозаписи на произведения в стихове и проза от единайсет изучавани в конспекта по литература за средния гимназиален курс автори, а именно:

 • Паисий Хилендарски- „Славянобългарска история“
 • Иван Вазов- „Епопея на забравените“
 • „Под игото“– пълен, сверен художествен прочит по първото самостоятелно издание на романа от 1894 год. По повод 120 – тата годишнина на изданието.
 • Елин Пелин – Цикъл разкази;
  Повестите „Земя“ и „Гераците“
 • Йордан Йовков – Цикъл разкази;
 • Цикъл от стихотворения на:
  Христо Ботев, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Никола Вапцаров, Петко Славейков, Добри Чинтулов, Стефан Стамболов, Гео Милев.
 • Иван Радоев – Цикъл стихове, подбрани, подредени и изпълнени от сина на автора – актьорът Иван Радоев, който любезно предостави на проекта СЛОВА БЪЛГАРСКИ и на сайта http://www.slova.bg правото за разпространение на произведенията с нетърговска и образователна цел.
 • Уникалната монографията на Проф. Христо Глушков за живота и делото на милионерите – дарители на българското Възраждане – „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност“
 • Записани и достъпни до момента са 138 самостоятелни произведения с общо времетраене над 1 800 минути, висококачествени звукозаписи на българско художествено слово.

  На сайта е предоставен достъп до видеоархив на документалната поредица СЛОВА БЪЛГАРСКИ – двадесет и четири камерни филма, с продължителност между 6 и 10 мин. посветени на най-значимите български автори, изработени от екипа ни между 2006 и 2009 година и придобили широка популярност в Интернет.

  Предстои създаване на визуализация чрез анимационна графика, заснемане на видеоматериал и видеомонтаж, както и изработване на саунд-дизайн за всяко отделно произведение, чрез озвучаване на текстовете с вокални и инструментални импровизации, и музика, сътворена специално за проекта. Предстоят преговори с наследниците на значими, съвременни автори за преотстъпване на авторски права на значими произведения в полза на проекта СЛОВА БЪЛГАРСКИ.

  Екипът на проекта води преговори с ръководството на БНТ и БНР за стартиране на постоянно предаване и рубрика в националния ефир на двете обществени медии.

  В подготовка е звукозапис на прозата на Христо Ботев, Алеко Константинов, Захари Стоянов, Чудомир, както и на българска литература от ранното средновековие и фолклор – текстове от песни, приказки, молитви, жития, сказания, притчи, наричания, легенди и митове. Намерението на екипа е до месец септември 2015 година да бъдат подготвени и публикувани на сайта основните произведения от конспекта по литература на гимназиалния курс в българските училища.

  В отворено писмо до българските институции, до представителите на българските общности зад граница; до дейците на културата, образованието и до представителите на медиите; до работодатели, представители на бизнеса и до колегите си; до всички, съпричастни с кризата на ценностите в нашето съвремие, е изказан призив за подкрепа:
  Ние вярваме, че съвременното българско общество и неговите институции са съхранили способността си да откроят и оценят събитията и инициативите, основани на смислено съдържание, високи ценности и традиционни добродетели, че биха припознали и подкрепили усилията ни да съхраняваме хилядолетната българска духовност, вярата ни в нейната жизненост, в значимостта й за съвремието и бъдещето на България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.