Област Габрово – първа в конкурса за иновативни практики в управлението на училището

Финалът на Националния конкурс „Иновативни практики в управлението на училището“ беше в град Пловдив.

Едногодишният конкурс, организиран от НИОКСО по Национална програма „Квалификация“, е свързан с принципите на управлението на образователния процес в училище. Счита се, че това е водеща тенденция в иновациите, реализирани в образователната сфера.

Конкурсът разкрива много от положителните страни на възможностите за ефективна работа в училищното образование, които предстои да бъдат популяризирани. Едно от желаните направления за промяна в системата на училищното образование е промяна на нагласите за ефективно партньорство. Като резултат от дейностите по конкурса „Иновативни практики в управление на училището“ многократно са усилени ефектът от заложените идеи и добрите инициативи, заявени в разработката на всеки отбор.

Отборите на Габрово, Смолян и Пазарджик спечелиха първите три места.
Заключителният етап на конкурса се проведе в рамките на два дни. През първия ден от конкурсната програма са представени седем презентации на отборите от област Смолян, Пазарджик, Търговище, София-област, Пловдив, Добрич и Габрово. Останалите три номинирани отбора – Монтана, Русе и Варна – са се представили на следващия ден.

Всички екипи са изключително отговорни и имат професионален подход към представянията си и към регламента на конкурса. Отборите избират различни подходи за представяне на иновативната практика, залегнала в техните виждания, както и визията, чрез която тя да бъде поднесена на публиката и журито. Някои от отборите имат и музикални изненади за гостите. Други включват чрез занимателни идеи публиката и журито в своите представяния.
Към всяка една презентация са задавани по 3 въпроса, на които отборите отговарят в рамките на 10 минути по регламент. Така се формира динамична картина за основните акценти в презентираните иновации.

В своето приветствие директорът на Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието, Анелия Андреева, нарича всички отбори „иновационните лидери на 21 век“. С презентациите си, екипите изпълват със съдържание това определение.

През втория ден от конкурсната програма с гласуване са излъчени победителите. Разликите в резултатите не са големи, но все пак безспорният победител е отборът на област Габрово, на второ и трето място се класират отборите на област Смолян и област Пазарджик. На всички участници в конкурса са раздадени грамоти за участие, на номинираните десет отбора – грамоти за номинация за финален кръг. Отборите на първите три места получават и парични награди.
Темата, по която работи отборът на Габрово е „Посока – електронно училище“. Основната идея е управленски модел на информационна система на входа на всяко училище за предоставяне на информация за родители, ученици, учители и подобрената комуникация на всички нива.
Класираният на второ място отбор презентира своята идея на тема „Интегриран подход в управлението за подобряване на ключови компетентности по роден език чрез прилагане на нови продукти (тестове PISA и PIRLS) и нови технологии в процеса на обучение“. Тук акцентът се поставя върху иновираната традиция – ефективната квалификация на директора и учителя, новия тип отношение между тях в духа на съуправлението. Директорът е разглеждан в една нова роля, а квалификацията на учителя води до повишено качество на образователния процес.
Отборът на област Пазарджик разработва иновация на тема: „Моята зелена приказка“ – една нова творческа практика с използването на ИКТ. Както подсказва името, тяхната иновация е на екологична тематика. Те насочват своите усилия към ученето чрез правене, прилагане в реални условия на знания и умения. Екипът поставя детето в центъра на своята иновация.
С награждаването и финалните думи на председателя на журито, конкурсът „Иновативни практики в управлението на училището“ е в историята.
Организаторите от НИОКСО изказват своите благодарности към отборите, поздравяват екипите-победители и им пожелават успех. Всички присъстващи са обединени около идеята за прилагане на иновативните добри практики в българското образование.

Източник: Новините на сайта на НИОКСО.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.